FEM TIPS FÖR TEXTURERAT HÅR

Av Sofia Hassani @curlsfirst.

Året är 2017 och jag scrollar på instagram. Upp dyker en bild på en kvinna med fantastiskt lockigt hår, sånt hår som jag en gång haft men som jag spenderat de senaste 10 år med att permanenta bort. Och jag har nu lämnats med slitet hår som gått av säker minst en decimeter de senaste månaderna. Jag bestämde mig där och då att nu var det slut med hårda kemikalier, plattande och oklara hårprodukter. Jag vill börja ta hand om mitt hår och, nästan viktigast av allt, lära mig om det. Kunskap kring texturerat hår har länge varit, och fortfarande är, en bristvara i dagens samhälle vilket gör att många inte orkar börja ta hand om sitt naturliga texturerade hår. Så för att hjälpa till lite på vägen, kommer här fem tips som kan vara bra att bära med sig. 

5 tips för texturerat hår

Mina 5 bästa tips

1. Var inte rädd för att tvätta håret 1-2 gånger i veckan med ett skonsamt schampo. Ett hälsosamt hår börjar med en hälsosam hårbotten, så är det. Att inte rengöra sin hårbotten för att man är rädd för att torka ut håret, är att börja i fel ände. Istället för att enbart punktbehandla våra längder, som är det äldsta håret, så behöver vi börja med den nya fräscha hårväxten. Och den behöver stimuleras för att kunna må bra, dvs vara ren. Smuts och produktavlagringar som samlas kommer inte göra det ditt hår friskare - tvärtom. Var inte rädd för att använda sulfatfritt schampo och verkligen se till att tvätta rent.

curly girl tips

2. Det finns ingen mirakelprodukt utan en god välanpassad rutin är det som kommer att hålla ditt hår friskt. Att använda en eller två stylingprodukter efter tvätt är också ofta fördelaktigt för personer med texturerat hår då det är naturligt torrare och behöver lite extra kärlek vid styling. En bra start brukar vara en så kallad curl creme som skapar en bra definition av lockarna och sen en gel som skapar stadga och gör att lockarna håller. Och bra geler gör inte håret överdrivet crunchy utan skapar en mjuk stadga där den hårda hinnan går att krama ur. 

3. Byt ut ditt örngott och dina tofsar. Skippa bomullsörngotten och införskaffa sidenörngott! Detta gör en otrolig skillnad då friktionen som skapas av vanlig örngott ökar slitaget på håret och skapar onödiga tovor och frizz. Samma gäller med toffsar, byt ut dina vanliga mot sidenscrunchies!

Sidenörngott för hår och hy

4. Olja återfuktar inte håret - det är vatten och skonsamma balsamprodukter som gör det. Oljor är inte dåliga men behöver användas på rätt sätt och som återfuktande produkter gör de sig inte bäst då de lägger sig som en hinna över hårstrået. Det skyddar men återfuktar inte. Precis som med huden.

5. I den mån som det är möjligt, försök att undvika hårprodukter som innehåller sulfater, icke-vattenlösliga silikoner, mineraloljor, vaxer och uttorkande alkoholer. Då texturerat hår är naturligt torrare än rakt så passar växtbaserade produkter väldigt bra då de oftast inte innehåller uttorkande ingredienser.

Här nedan följer slutligen två hemsidor som en kan använda sig av som lathundar när man vill kika närmare på produktens ingredienser!