Tunt, fint hår - what to do?

Har du hår som påminner om babyfjun, som lätt blir elektriskt och som faller platt cirka 2 minuter efter att du har lockat det? Du är inte ensam. Faktum är att tunt, fint hår är en vanlig hårtyp i Skandinavien och kallas därför ofta för just skandinaviskt hår. Fördelar med den här hårtypen är att den ofta har en naturlig glans och att håret kräver få produkter och lite behandling. Fina hårstrån är däremot extra känsliga och bryts lätt av, vilket kan göra att håret tunnas ut. 


SOÀ berättar det du behöver veta om tunt och fint hår, om vilken roll genetik och livsstil spelar och tipsar om hur du bäst tar hand om dina fina fjun. 


Vad är tunt, fint hår? 

Ett tunt, fint hår kännetecknas av hårstrån som har en liten diameter. Ett vanligt missförstånd när det kommer till fint hår är att mängden hårstrån är liten men så är inte fallet. Typiskt för skandinaviskt hår är just att hårstråna är tunna men många. Hårstråna är mjuka och fina, därför blir håret lätt statiskt och kan kännas (mer eller mindre) flygigt. Dock är håret ofta volymlöst och lägger sig gärna platt när det inte är på elektriskt humör. Eftersom hårstråna är så tunna och fina trasslar de lätt in sig. Kluvna toppar och hårstrån som bryts av är vanliga fenomen för den här hårtypen. 


Vilken roll har genetik och livsstil för fint hår? 

Vilken hårtyp du har beror mest på dina gener. Din livsstil kan däremot påverka hårkvaliteten, som vad du äter och hur du behandlar ditt hår. Om du har tunt, fint hår är det bra att vara uppmärksam på de yttre faktorerna eftersom din hårtyp är extra känslig för skada. 


Dina gener

Hårets egenskaper, som hur mycket hår du har (antal hårsäckar), hur långt det kan växa (hårsäckens livslängd), om det är rakt, lockigt eller frissigt (hårsäckens form) beror på dina gener. Om mamma och pappa har tunt och fint hår är därför chansen stor att du också får det. 


Dina matvanor

Hårets hälsa beror till stor del på vilka näringsämnen det får från hårsäckarna, genom maten du äter. Precis som kroppen i övrigt behöver ditt hår vitaminer och mineraler för att hålla sig friskt och starkt. Dock står håret ganska långt ner på kroppens prioriteringslista så om du inte får i dig tillräckligt med vitaminer är det hår och hud som påverkas först. Hår som känns tunt, torrt och matt kan därför betyda att din kropp saknar vitaminer och mineraler. 


Styling och behandling av ditt hår

Det är enkelt - håret slits ju mer du hanterar det, särskilt fint hår eftersom det är extra känsligt för skada. Att borsta blött hår sliter mycket på dina hårstrån. Värmeredskap och produkter som torkar ut håret kan göra det tunnare eftersom hårstråna lättare klyvs och bryts av. Värme tar bort den naturliga fukten i ditt hår som skyddar det mot yttre skador. Många schampon, balsam och stylingprodukter innehåller kemikalier, till exempel alkoholer och parabener, som gör att produkten håller längre och att ditt hår inte blir fett lika fort. Tyvärr torkar de här kemikalierna ut din hårbotten och ditt hår. 


Stress, hormonförändringar och klimat

Stress, hormoner och väder har också en viss påverkan på din hårkvalitet. Stress kan till exempel leda till håravfall (vilket inte direkt får oss att stressa mindre). När vi känner oss stressade behöver kroppen extra energi för att hantera den stressen vilket kan leda till vitaminbrist, vilket i sin tur kan leda till håravfall. 


Håret kan också bli tunnare på grund av hormonförändringar, under graviditet och klimakteriet.  


Vädret påverkar ditt hår. Det visar sig att håret växer snabbare i varma klimat och under sommaren. Håret gillar inte extremer. Hård kyla och direkt sol har båda en tendens att torka ut håret vilket gör att det slits lättare och kan tunnas ut. 

Skydda haret när det är stark sol ute!

Hur tar du hand om fint hår? 

Vi väljer inte våra hårgener men det finns sätt att stärka och skydda tunt, fint hår för att hindra det från att slitas och gå av. Ta hand om ditt hår genom att äta vitaminrik mat, var försiktig när du hanterar det och skydda håret med naturliga oljor. 

 • Ät mat som innehåller protein, vitamin B, järn och zink 
 • Det är viktigt att äta mat med mycket vitaminer och mineraler om du vill ha ett friskt och starkt hår. Protein, vitamin B, järn och zink är särskilt bra för ditt hår. För att håret ska må bra bör du alltså äta magra proteiner (till exempel kyckling, linser och bönor) nyttigt fett (lax, avokado osv.) och mycket frukt och grönsaker. Sugen på hårvänlig mat? Läs gärna våra tips på mat som är bra för håret. 


  Går du igenom en stressig period? Då kan det vara bra att ge din kropp extra vitaminer och mineraler eftersom den behöver mer energi för att hantera stressen. Så slipper du en hårkris på köpet. 


 • Hantera håret varsamt och undvik uttorkande produkter
 • Var försiktig när du hanterar tunt och fint hår eftersom hårstråna lätt slits och bryts av. Krama blött hår istället för att frottera och borsta försiktigt, när det är torrt eller med balsam i. Försök att föna, locka och platta mindre eftersom värme torkar ut håret och gör det känsligare. Undvik kemikalier, som alkohol och parabener i schampo och balsam, eftersom de också har en uttorkande effekt på ditt hår. Att du dessutom ALLTID bör sova på ett sidenörngott goes without saying. Bomullsörngott leder till en utdragen men säker hårdöd och bör undvikas till varje pris.


 • Skydda håret mot sol och kyla 
 • Skydda tunt, fint hår mot sol och kyla genom att hålla det återfuktat. Naturliga oljor, som avokado-olja, kokosolja, macadamia-olja eller ricinolja, skyddar och vårdar ditt hår på samma gång.

  Utmaningen med tunna och fina hårstrån är att inte låta de klyvas och brytas av. Kolla gärna in våra 5 enkla tips mot kluvna toppar för optimalt skydd. 


  A bientôt, 

  SOÀ Stockholm