Så undviker du din frisör - 5 enkla tips mot kluvna toppar

”Toppa håret var sjätte till åttonde vecka för att det ska växa” har du säkert hört tidigare. Denna rekommendation förklaras av det faktum att regelbundna klippningar förebygger att hårstråna bryts och klyvs. Kluvna toppar i sig kan orsaka flera centimeter av förstörda hårstrån vilket gör det svårt att spara ut till långt och starkt hår.

För den som som drömmer om ett långt hårsvall men som 1) har hår som växer i slow motion och 2) har mindre bra erfarenheter av frisörer, är detta ett problem. Men, det finns faktiskt enkla knep som förebygger kluvna toppar och som kan dra ner på klipptiderna. Knep som är lika användbara för dig utan frisörskräck men som vill ta extra god hand om ditt hår. SOÀ ger 5 tips som är enkla att följa.

 

 1. Tvätta håret så sällan du kan

Du har troligtvis hört många olika synpunkter om hur ofta man faktiskt bör tvätta sitt hår. Fakta och personlig erfarenhet pekar på att färre tvättar är lika med bättre hårkvalitet. Varför? Jo, för att varje gång du schamponerar håret tvättar du bort de naturliga oljorna som finns i hårstråna. Tvättar du ditt hår för ofta hinner det inte producera de här nyttiga oljorna som skyddar mot slitage. Utan sitt naturliga återfuktningssystem blir håret torrt och sprött vilket leder till kluvna toppar, vilket leder till frisören.

Vårt konkreta tips är att tvätta håret 2 till 3 gånger i veckan och att komplettera med ett torrschampo vid kriser. Mission impossible? Du kan även använda dig av balsammetoden för att fräscha upp håret, det vill säga skölja håret i vatten och ha i lite balsam i topparna. Är du van vid att rengöra ditt hår varje dag kan du uppleva att håret fort blir fett men det vänjer sig snart vid den nya tvättrutinen. Regeln är att ju mer sällan du tvättar ditt hår, desto mindre blir behovet. 

 

 2. Låt håret vila

Som allt annat slits håret ju mer vi rör vid det. Låt ditt hår vila och hantera det varsamt så kommer de kluvna topparna automatiskt att minska. Hur gör du? Krama blött hår istället för att frottera. Borsta med balsam i eller när håret är torrt och skydda det med en produkt när du använder värmeverktyg som hårtork och plattång.

Frotterar och gnuggar du blött hår med en handduk sliter du bort ytskiktet (fjällskiktet) vilket leder till ett matt och risigt hår med slitna och kluvna toppar. Krama istället ditt hår med en t-shirt handduk. Borsta helst inte håret när det är blött för då är det extra känsligt och slits lättare. Vårt tips är att försiktigt lägga det till rätta med dina fingertoppar efter tvätten. Om ditt hår lätt blir tovigt och du vill borsta det så rekommenderar vi att du gör det medan du har balsam i håret eller när det är torrt. Tänk på att använda en bred kam och borsta försiktigt så slits inte håret lika lätt.

Värme torkar ut den naturliga fukten som finns i håret och är dessvärre en stor bov när det kommer till kluvna hårtoppar. Att avstå från värmeverktyg som hårtork, lock- och plattång är ett av de säkraste sätten att slippa kluvna toppar. Ingen panik, inga tårar. Det finns hjältar. Nämligen värmeskyddande produkter. Använd dem innan varje värmebehandling så torkar inte håret ut lika lätt. Förresten, om du använder en hårtork regelbundet, låt gärna håret självtorka lite först och föna med kall luft så skyddar du det mot extra slitage.

Med det här sagt vill vi ändå understryka att håret mår som bäst i sitt naturliga tillstånd så varför inte köra på det där självfallet?

 

 3. Undvik kemikalier i dina produkter

Precis som huden behöver ditt hår näring och fukt för att det ska må bra (och se bra ut). Investera i professionella produkter med naturliga och näringsrika ingredienser som vårdar ditt hår på djupet. Undvik kemikalier som torkar ut ditt hår och som ofta förekommer i schampo och balsam, exempelvis sulfater, silikoner, mineraloljor, alkoholer och parabener. Vi rekommenderar generellt att du använder en proteinrik och återfuktande hårinpackning 1-2 gånger i veckan som stärker och skyddar ditt hår (lär känna din hårtyp dock - få produkter passar alla). 

Har du naturligt skört och torrt hår är det en bra idé att krama i en olja eller kräm i fuktigt hår, till exempel avokado-olja, kokosolja eller macadamia-olja. Naturliga oljor motverkar kluvna toppar och fungerar som en lotion för ditt hår. Detta är extra viktigt under sommaren eftersom solen sliter på håret. För övrigt är en hatt en väldigt trevlig investering för ditt hår!

 

 4. Dumpa hårsnodden med metall omedelbart 

Hårsnodden, denna lilla men för många oumbärliga accessoar, är inte bara en räddare i nöden men kan även utgöra ett hot mot hårfriden. Detaljen i metall som många hårsnoddar har bryter nämligen hårstråna vilket resulterar i fler kluvna och ojämna toppar. Hårda och smala hårsnoddar sliter också på håret. Använd hellre lite bredare snoddar eller scrunchies i tyg som är skonsamma mot håret. Är du i behov av en snäll scrunchie? Kika på SOÀs scrunchies i siden som minimerar friktion och därmed slitage.

 

 5. Investera i ett sidenörngott mot kluvna toppar

Visste du att vi spenderar en tredjedel av våra liv i sängen? Härligt, kan man tycka. Men det tycker inte vårt hår som nöts mot kudden varje natt. Därför är ett friktionsfritt örngott avgörande för starkt och friskt hår. Ett örngott i siden till exempel. Sidenets lena yta gör nämligen att friktionen mot håret blir minimal vilket innebär färre kluvna hårtoppar, tovor och besök hos frisören. En investering för ditt hår som håller i många år.

Läs gärna vidare om sidenets fördelar för hår och hy och upptäck SOÀs örngott i exklusivt mullbärssiden.

 

C’est tout. À bientôt,

SOÀ Stockholm